Avarul
Harpagophytum Procumbens (pentru articulații
sănătoase)
(Aici am decupat un fragment introductiv.)
În conferința Molière a murit, trăiască Molière, din cadrul Întâlnirilor SpectActor, de la Teatrul Național din Craiova, Carmen Stanciu și-a pus problema condiției comediei și a sugerat esența creației lui Molière: referința la bunul simț. Teribil reper, fluid, cu atât mai puternic cu cât se regăsește natural la același nivel într-un număr semnificativ de oameni, la un moment dat. Măsura. George Banu, consilier artistic al montării craiovene a Avarului, este citat cu fraza: "Pasiunea apare ca fiind impulsul tragic al unor destine inapte să-i controleze efectele. Nu 'avarul' ca tip interesează azi, ci 'Harpagon' ca individ dominat de un apetit financiar extrem". Aici este cheia, în timpurile noastre, în care societatea are resursele necesare de a se apleca asupra fiecărei 'anormalități' - normalitatea însăși fiind estompată pentru a nu mai fi totdeauna o normă ci pentru a spori incluziunea -, spre a înțelege resorturile. Înțelegere care permite un acord mai fin pentru un optim social. Banu îl percepe dostoievskian pe Harpagon, dar regizorul Felix Alexa a mizat exclusiv pe apetitul financiar. Practica împrumutului în bani este privită cel puțin cu un ochi neînduplecat, dintotdeauna. Usura a adus mereu ispita depășirii bunului simț. Oamenii, cei mulți, se poziționează lesne împotriva a ceea ce se numește cămătărie iar băncile nu sunt cu niciun preț, ca să zic așa, simpatice. Chiar dacă oamenii ajung să aibă nevoie de ele.
(Marius Dobrin, Harpagophytum Procumbens (pentru articulații
sănătoase) - Avarul)
Citiți mai mult pe LiterNet.ro aici:
https://agenda.liternet.ro/articol/26893/Marius-Dobrin/Harpagophytum-Procumbens-pentru-articulatii-sanatoase-Avarul.html
LiterNet a rezervat și acestui spectacol o pagină de acumulare a informațiilor și cronicilor. Alte perspective se pot citi aici:
https://agenda.liternet.ro/cronici/avarulalexa.html